BI (Business Intelligence)

BI (Business Intelligence)

BI (Business Intelligence) se referă la sisteme informatice de identificare, extragere și analizare a datelor disponibile într-o companie, sisteme al căror scop este de a oferi un suport real pentru luarea de decizii de business.

Un sistem BI oferă managementului unei companii informațiile necesare pentru îmbunătățirea performanței generale a acesteia și susține activitățile zilnice prin funcționalități specifice: informații actualizate în timp real, acces securizat la date din orice locație, analize ușor de realizat de către orice utilizator, fără sprijin specializat etc. BI-ul intervine în companii, oferind acces la informație relevantă la fiecare nivel și viteză decizională.

Un sistem BI permite efectuarea de analiză a informaților obținută în intervale de timp mai mari, pentru a observa trenduri, probleme, zone de business care necesită îmbunătățiri și alți factori importanți. La fel BI permite depistarea de trendurilor, problemelor și altor factori imediat după ce apar, permițându-le angajaților să le rezolve imediat și nu la câteva zile, când acestea pot lua amploare și pot avea un impact puternic nefavorabil asupra companiei.

Avantaje implementării unui sistem BI:

Vizualizarea interactivă a datelor
Analizarea datelor generate de activitățile unei companii este o activitate solicitantă, care implică resurse de timp și umane considerabile, în special dacă volumul de informații este foarte mare. Însă reprezentările vizuale simplifică lucrurile, permițându-le utilizatorilor din orice nivel al companiei să înțeleagă mai bine datele pe baza cărora trebuie să-și îndeplinească obiectivele. Transpunerea datelor în reprezentări vizuale este însă mult mai eficientă: trendurile pot fi observate și înțelese mai bine și mai repede.
Sistemele BI moderne vin în ajutorul utilizatorilor non-tehnici cu modalități de prelucrare și vizualizare a datelor foarte repede și intuitiv, permițând persoanelor din orice nivel al companiei să pună întrebări și să primească răspunsuri în doar câteva secunde. Prin doar câțiva pași simpli se pot obține dashboard-uri interactive ușor de înțeles de oricine.

Accesarea datelor
Un sistem BI de ultimă generație poate prelucra și analiza un volum imens de date, din surse variate, aducând la un click distanță informații consolidate despre articole, parteneri, resursele financiare, profit, reduceri, mijloace fixe, stocuri etc. Indiferent de volumul de date, acestea pot fi reprezentate și analizate printr-un număr nelimitat de vizualizări. Odată reprezentate vizual, trendurile sau problemele pot fi mai ușor de observat, iar deciziile sunt luate mult mai simplu când informația este prezentată clar. Analiza datelor într-un sistem BI nu se rezumă doar la câteva grafice statice, pe intervale de timp mai mari. Acestea pot fi studiate în profunzime, trecerea de la o imagine de ansamblu la detalii specifice făcându-se foarte ușor.

Explorarea, înțelegerea și descoperirea de noi informații
Când o informație este prezentată din perspectiva corectă pot fi obținute concluzii și răspunsuri noi. Un sistem BI de ultima generație este simplu, vizual și ușor de înțeles, oferindu-le oamenilor libertatea de a răspunde întrebărilor imediat cum apar. Modul de vizualizare poate fi schimbat doar printr-un click, în funcție de nevoile fiecărui utilizator. Sistemul BI poate realiza vizualizări interactive în doar câteva secunde chiar și când se lucrează cu volume foarte mari de informație. Acesta le permite utilizatorilor din diferite niveluri ale companiei să treacă de la tabele de date la vizualizări interactive de date cu doar un click. Aceștia vor putea apoi să exploreze, vizualizeze și să împărtășească informații fără suport specializat.

Comunicarea informațiilor
Realizarea de vizualizări interactive poate dura doar câteva minute. Acestea pot fi ”asamblate” într-un dashboard-ul interactiv, pentru o viziune de ansamblu, care poate fi împărtășit cu alți oameni. În funcție de facilitățile sistemului BI sau ale platformei pe care este dezvoltat, dashboard-urile pot fi împărtășite oricui, prin Internet. Aceștia pot interacționa direct cu dashboard-ul: pot filtra, sorta și rearanja informația. Dashboard-urile pot fi împărtășite și prin alte metode: încorporate pe un site, pe blog, pot fi folosite în prezentări sau exportate într-un format static, precum PDF.